HelpNumber of items in cart: 0
Valley weather
Milicznow12°day16°night5°Sułównow13°day16°night5°Żmigródnow13°day17°night5°Przygodzicenow12°day15°night6°Krośnicenow13°day16°night5°Odolanównow12°day15°night5°Stawnonow12°day15°night6°Ruda Milickanow12°day15°night6°Ruda Żmigrodzkanow13°day16°night6°Ruda Sułowskanow13°day16°night6°Dębnicanow12°day15°night7°Antoninnow12°day15°night6°Niezgodanow13°day16°night5°Joachimówkanow12°day15°night6°Grabownicanow12°day15°night6°Milicznow12°day16°night5°Sułównow13°day16°night5°Żmigródnow13°day17°night5°Przygodzicenow12°day15°night6°Krośnicenow13°day16°night5°Odolanównow12°day15°night5°Stawnonow12°day15°night6°Ruda Milickanow12°day15°night6°Ruda Żmigrodzkanow13°day16°night6°Ruda Sułowskanow13°day16°night6°Dębnicanow12°day15°night7°Antoninnow12°day15°night6°Niezgodanow13°day16°night5°Joachimówkanow12°day15°night6°Grabownicanow12°day15°night6°
Species profile

Puchacz

Bubo bubo

Ogromny drapieżnik nocy zdolny swobodnie wymordować w swoim rewirze gniazdujące mniejsze ptaki drapieżne wrony i sowy.

puchacz
From species notes

Puchacz, puchacz zwyczajny (Bubo bubo) – gatunek dużego, osiadłego ptaka z rodziny puszczykowatych (Strigidae), zamieszkującego niemalże całą Eurazję (z wyjątkiem tundry, południowych rejonów Azji, Wysp Brytyjskich i północy Francji). Był on niegdyś intensywnie tępiony (często kojarzono go ze złem i śmiercią), odławiano go również, by służył jako przynęta przy polowaniu. Obecnie jest ptakiem rzadkim i płochliwym, jednakże jego europejska populacja powoli się odbudowuje, ze względu na objęcie go w wielu krajach (w tym w Polsce) ochroną gatunkową i strefową.

Prawdopodobnie największa sowa świata, rozmiarami dorównuje mu jedynie puchacz japoński. Puchacz przewyższa rozmiarami sowę śnieżną oraz puchacza wirginijskiego, natomiast spośród awifauny lęgowej Polski puszczyka mszarnego i puszczyka uralskiego. Upierzenie ogólnie w różnych tonacjach brązu, nieco zmienne w zależności od podgatunku, z licznymi plamkami i kreskami. Szlara szara. Na głowie dwa sterczące pęczki piór, przypominające uszy. Dawniej za podgatunek puchacza uważano nieco mniejszego puchacza indyjskiego. Obecnie wyróżnia się 16 podgatunków.

Poluje na średniej wielkości ptaki i ssaki, czasami na niewielkie owady. W zależności od miejsca i pory roku ma zmienne „zwyczaje” związane z odżywianiem się. Gody rozpoczynają się wcześnie, czasami już w grudniu. Terytorium zajmuje obszar o powierzchni ponad 10 km². Na nizinach gniazdo znajduje się najczęściej w opuszczonym gnieździe ptaka szponiastego, obszernej dziupli lub na ziemi. Na gniazdo wybiera tereny niedostępne, np. olsy. W górach gniazduje na półkach skalnych. Pisklęta są gniazdownikami niewłaściwymi. Usamodzielniają się po ok. 5 miesiącach. W naturze żyje najczęściej do 20 lat.

More profiles

Return to the hero database or listen to a story starring puchacz.

5.0