HelpNumber of items in cart: 0
Valley weather
Milicznow12°day16°night5°Sułównow13°day16°night5°Żmigródnow13°day17°night5°Przygodzicenow12°day15°night6°Krośnicenow13°day16°night5°Odolanównow12°day15°night5°Stawnonow12°day15°night6°Ruda Milickanow12°day15°night6°Ruda Żmigrodzkanow13°day16°night6°Ruda Sułowskanow13°day16°night6°Dębnicanow12°day15°night7°Antoninnow12°day15°night6°Niezgodanow13°day16°night5°Joachimówkanow12°day15°night6°Grabownicanow12°day15°night6°Milicznow12°day16°night5°Sułównow13°day16°night5°Żmigródnow13°day17°night5°Przygodzicenow12°day15°night6°Krośnicenow13°day16°night5°Odolanównow12°day15°night5°Stawnonow12°day15°night6°Ruda Milickanow12°day15°night6°Ruda Żmigrodzkanow13°day16°night6°Ruda Sułowskanow13°day16°night6°Dębnicanow12°day15°night7°Antoninnow12°day15°night6°Niezgodanow13°day16°night5°Joachimówkanow12°day15°night6°Grabownicanow12°day15°night6°
Species profile

Łabędź niemy

Cygnus olor

Jeden z najcięższych latających ptaków. Broniąc gniazda, potrafi uderzeniem skrzydła złamać ludzką rękę.

labedz-niemy
From species notes

Łabędź niemy (Cygnus olor) – gatunek dużego, częściowo wędrownego ptaka wodnego z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae). Zamieszkuje Eurazję od Wielkiej Brytanii i Francji po Pacyfik. Przeloty: luty-maj i wrzesień-grudzień. Zimuje w Europie, na Bliskim Wschodzie, środkowej i wschodniej Azji, rzadko w północnej Afryce i Pakistanie. Introdukowany m.in. w Ameryce Północnej, Australii, Nowej Zelandii. W Polsce nieliczny, lokalnie średnio liczny; polska populacja w większości odbywa krótkodystansowe koczowania. Nie wyróżnia się podgatunków. Jest jednym z najcięższych ptaków latających.

More profiles

Return to the hero database or listen to a story starring łabędź niemy.

5.0