
(c) zametnya, some rights reserved (CC BY-NC)
Świstun
Mareca penelope
★★★
Near threatenedHabitat: Otwarte wodyDiet: RoślinożercaWingspan: 80 cm
View on iNaturalist
Listen to calls:
Świstun zwyczajny, świstun (Mareca penelope) – gatunek średniej wielkości wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Nie wyróżnia się podgatunków.
