帮助购物车中的商品数量:0
谷地天气
Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°
物种简介

Puchacz

Bubo bubo

Ogromny drapieżnik nocy zdolny swobodnie wymordować w swoim rewirze gniazdujące mniejsze ptaki drapieżne wrony i sowy.

puchacz
物种笔记摘录

Puchacz, puchacz zwyczajny (Bubo bubo) – gatunek dużego, osiadłego ptaka z rodziny puszczykowatych (Strigidae), zamieszkującego niemalże całą Eurazję (z wyjątkiem tundry, południowych rejonów Azji, Wysp Brytyjskich i północy Francji). Był on niegdyś intensywnie tępiony (często kojarzono go ze złem i śmiercią), odławiano go również, by służył jako przynęta przy polowaniu. Obecnie jest ptakiem rzadkim i płochliwym, jednakże jego europejska populacja powoli się odbudowuje, ze względu na objęcie go w wielu krajach (w tym w Polsce) ochroną gatunkową i strefową.

Prawdopodobnie największa sowa świata, rozmiarami dorównuje mu jedynie puchacz japoński. Puchacz przewyższa rozmiarami sowę śnieżną oraz puchacza wirginijskiego, natomiast spośród awifauny lęgowej Polski puszczyka mszarnego i puszczyka uralskiego. Upierzenie ogólnie w różnych tonacjach brązu, nieco zmienne w zależności od podgatunku, z licznymi plamkami i kreskami. Szlara szara. Na głowie dwa sterczące pęczki piór, przypominające uszy. Dawniej za podgatunek puchacza uważano nieco mniejszego puchacza indyjskiego. Obecnie wyróżnia się 16 podgatunków.

Poluje na średniej wielkości ptaki i ssaki, czasami na niewielkie owady. W zależności od miejsca i pory roku ma zmienne „zwyczaje” związane z odżywianiem się. Gody rozpoczynają się wcześnie, czasami już w grudniu. Terytorium zajmuje obszar o powierzchni ponad 10 km². Na nizinach gniazdo znajduje się najczęściej w opuszczonym gnieździe ptaka szponiastego, obszernej dziupli lub na ziemi. Na gniazdo wybiera tereny niedostępne, np. olsy. W górach gniazduje na półkach skalnych. Pisklęta są gniazdownikami niewłaściwymi. Usamodzielniają się po ok. 5 miesiącach. W naturze żyje najczęściej do 20 lat.

更多简介

返回英雄数据库,或聆听以 puchacz 为主角的故事。

5.0