帮助购物车中的商品数量:0
谷地天气
Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°
物种简介

Bocian czarny

Ciconia nigra

Unika ludzi jak ognia. Zakłada gniazda w głębi starych lasów i prowadzi skryty tryb życia.

bocian-czarny
物种笔记摘录

Bocian czarny, gwarowo: hajstra (Ciconia nigra) – gatunek dużego ptaka z rodziny bocianowatych. Szeroko rozprzestrzeniony, choć nieczęsty. Lęgnie się na rozproszonych obszarach w Europie (przede wszystkim w Hiszpanii oraz centralnych i wschodnich częściach kontynentu) i Azji, na wschód po Ocean Spokojny. Bociany czarne podejmują długodystansowe migracje. Zimowiska populacji europejskiej ulokowane są w tropikalnych rejonach Afryki Subsaharyjskiej, zaś populacji azjatyckiej na subkontynencie indyjskim. Podczas wędrówek z Europy do Afryki bociany omijają Morze Śródziemne i obierają trasę wiodącą przez kraje Lewantu (na wschodzie) lub Cieśninę Gibraltarską (na zachodzie). Izolowana osiadła populacja zamieszkuje Afrykę Południową. Po raz pierwszy bociana czarnego opisał Karol Linneusz w 10. edycji Systema Naturae. Przeciętna długość ciała tego ptaka wynosi 95–100 cm, rozpiętość skrzydeł natomiast 145–155 cm. Upierzenie w większości czarne z białym spodem ciała, wyróżniają się czerwone nogi i długi, ostro zakończony czerwony dziób.

W przeciwieństwie do blisko spokrewnionych bocianów białych (C. ciconia) bociany czarne są płochliwe i skryte. Przeważnie przebywają pojedynczo lub w parach, zamieszkują głównie mokradła, okolice rzek czy wód śródlądowych. Żywią się płazami, niewielkimi rybami i bezkręgowcami. Gniazda zazwyczaj umiejscowione są na dużych leśnych drzewach, przeważnie zrzucających liście, czasem zaś iglastych. Są widoczne z daleka. Zdarzają się również gniazda umiejscowione na skałach czy pod nawisami skalnymi w przypadku obszarów górskich. Samica składa od 2 do 5 jaj o szarawej skorupce. Obydwa ptaki z pary wysiadują je przez 32–38 dni. Po 60–71 dniach życia młode w pełni się opierzają.

IUCN uznaje bociana czarnego za gatunek najmniejszej troski (LC, Least Concern; stan w 2021), choć jego status nie jest do końca pewny. Mimo szerokiego rozprzestrzenienia bocian czarny nigdzie nie jest liczny, a w części zasięgu jego liczebność zdaje się spadać, m.in. w Chinach, Indiach i niektórych rejonach Europy Zachodniej. Z drugiej zaś strony miejscami liczebność zwiększa się, w tym na Półwyspie Iberyjskim. Podejmowano rozmaite działania mające na celu ochronę gatunku, jak Conservation Action Plan wdrożony przez Wetlands International. Gatunek objęty jest przez listy Porozumienia regionalnego w sprawie ochrony afrykańsko-euroazjatyckich wędrownych ptaków wodnych (AEWA) oraz Konwencji o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem (CITES).

更多简介

返回英雄数据库,或聆听以 bocian czarny 为主角的故事。

5.0