
(c) Jonny Andrews, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Jonny Andrews
Zięba
Fringilla coelebs
★
无威胁栖息地: Lasy / Miasto食性: Ziarnojad / Owadożerca翼展: 26 cm
在 iNaturalist 上查看
聆听鸣叫:
Zięba (zwyczajna) (Fringilla coelebs) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). Ogółem zasiedla Europę z wyjątkiem północnej Skandynawii i północnej Rosji, zachodnią i środkową Azję oraz północną Afrykę. Introdukowana na Nową Zelandię oraz na południe RPA. Nie jest zagrożona wyginięciem.
W Polsce to bardzo liczny ptak lęgowy, objęty ochroną ścisłą. W całej Europie Środkowej obowiązuje zakaz łapania zięb do niewoli. W XIX wieku zwyczaj ten był bardzo popularny w Niemczech, w celach konkursów śpiewu.
描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
