帮助购物车中的商品数量:0
谷地天气
Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°
Wróbel
(c) Ximo Galarza, some rights reserved (CC BY-NC-SA)

Wróbel

Passer domesticus

★★
低危
栖息地: Miasto食性: Ziarnojad翼展: 25 cm
在 iNaturalist 上查看

聆听鸣叫:

Wróbel

O gatunku

Wróbel to prawdopodobnie najbardziej znany ptak w Polsce. Żyje blisko człowieka od tysięcy lat i doskonale przystosował się do życia w miastach.

Zwyczaje

  • Żyje w grupach przez cały rok
  • Buduje gniazda w dziuplach, skrzynkach lęgowych
  • Bardzo społeczny - często zbiera się w stada

Ciekawostki

  • Samce mają czarną bródkę, samice są bardziej szaro-brązowe
  • Potrafią żyć nawet 10 lat
  • W Polsce żyją głównie wróble domowe i mazurki

Specyfikacja

  • Gatunek: Wróbel (Passer domesticus)
  • Siedlisko: Obszary miejskie, gospodarstwa, ogrody
  • Dieta: Wszystkożerny — nasiona, ziarna, owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuple / samotnicze gniazda w budynkach i drzewach
  • Rozpiętość skrzydeł: 19–25 cm
  • Masa ciała: 24–39 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Gawron, Modraszka, Sikora bogatka, Jerzyk, Sójka

Atut specjalny

  • Informujący komentarz

Ekologia i zachowania

Wróble znakomicie wykorzystują miejski krajobraz: szczeliny budynków, otwarte przestrzenie placów i bogactwo nasion. Tworzą zwarte, hałaśliwe grupy, które ułatwiają wymianę informacji o pokarmie i bezpieczeństwie. Dzięki elastycznej diecie potrafią przetrwać nawet surowe zimy, zwłaszcza w pobliżu karmników.

描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
5.0