
(c) Pavel Shukov, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Pavel Shukov
Śnieguła
Plectrophenax nivalis
★★
低危栖息地: Pola / Nieżytki食性: Ziarnojad翼展: 32 cm
在 iNaturalist 上查看
聆听鸣叫:
Śnieguła (zwyczajna) (Plectrophenax nivalis) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny poświerek (Calcariidae), wcześniej zaliczany do trznadlowatych (Emberizidae). Zamieszkuje obszary podbiegunowe Eurazji i Ameryki Północnej. Jest najdalej na północy gniazdującym ptakiem lądowym – występuje aż do północy Grenlandii. Zimuje w strefach umiarkowanych Eurazji i Ameryki Północnej, sporadycznie w północnej Afryce. Nie jest zagrożony wyginięciem.
描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
