帮助购物车中的商品数量:0
谷地天气
Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°
Rudzik
(c) Jakob W., all rights reserved, uploaded by Jakob W.

Rudzik

Erithacus rubecula

★
无威胁
栖息地: Lasy / Zarośla食性: Owadożerca翼展: 22 cm
在 iNaturalist 上查看

聆听鸣叫:

Rudzik

O gatunku

Rudzik to jeden z najbardziej rozpoznawalnych ptaków w Polsce. Jego charakterystyczna rudobrązowa pierś sprawia, że jest łatwy do zapamiętania.

Zwyczaje

  • Bardzo zaufany w stosunku do ludzi
  • Często towarzyszy przy pracach ogrodowych
  • Śpiewa pięknie, szczególnie jesienią i zimą

Ciekawostki

  • Samce są bardzo terytorialne
  • Młode rudziki nie mają rudej piersi - są nakrapiane
  • Mogą żyć do 5 lat w naturze

Specyfikacja

  • Gatunek: Rudzik (Erithacus rubecula)
  • Siedlisko: Skraje lasu, ogrody, żywopłoty
  • Dieta: Wszystkożerny — owady, pająki, dżdżownice, owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w krzewach, drzewach i murach
  • Rozpiętość skrzydeł: 20–22 cm
  • Masa ciała: 16–22 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Sroka, Kowalik, Jerzyk, Gawron

Atut specjalny

  • Melodyjny śpiew

Ekologia i zachowania

Rudziki słyną z melodyjnego, nastrojowego śpiewu – często słyszalnego także zimą. Bliskość człowieka nie jest im obca: potrafią podążać za ogrodnikiem, wypatrując poruszonych w glebie bezkręgowców. Mimo sympatycznego wizerunku, samce bywają stanowcze w obronie terytorium.

描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
5.0