帮助购物车中的商品数量:0
谷地天气
Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°Milicz现在14°白天16°夜间5°Sułów现在15°白天17°夜间5°Żmigród现在15°白天17°夜间5°Przygodzice现在14°白天15°夜间6°Krośnice现在14°白天16°夜间5°Odolanów现在14°白天16°夜间5°Stawno现在13°白天16°夜间6°Ruda Milicka现在13°白天16°夜间6°Ruda Żmigrodzka现在14°白天16°夜间6°Ruda Sułowska现在14°白天16°夜间6°Dębnica现在14°白天15°夜间7°Antonin现在14°白天15°夜间6°Niezgoda现在14°白天16°夜间5°Joachimówka现在13°白天15°夜间6°Grabownica现在13°白天16°夜间6°
Kopciuszek
(c) David Roche, all rights reserved, uploaded by David Roche

Kopciuszek

Phoenicurus ochruros

★
无威胁
栖息地: Miasto / Zabudowania食性: Owadożerca翼展: 24 cm
在 iNaturalist 上查看

聆听鸣叫:

Kopciuszek

O gatunku

Kopciuszek dobrze czuje się w zabudowie – gniazduje w szczelinach budynków i w kamieniołomach.

Zwyczaje

  • Charakterystycznie kiwa ogonem i przysiada na dachach, kominach, ogrodzeniach
  • Żeruje na ziemi i niskich półkach skalnych/budynków
  • Śpiewa z wyeksponowanych miejsc w mieście

Ciekawostki

  • Gatunek pierwotnie skalny, dobrze przystosowany do środowiska miejskiego
  • Samiec jest ciemny z ceglastym ogonem; samica bardziej brunatna

Specyfikacja

  • Gatunek: Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)
  • Siedlisko: Miasta, skały, kamieniołomy, tereny poprzemysłowe
  • Dieta: Owadożerny — owady i ich larwy; jesienią owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Szczeliny budynków i skał
  • Rozpiętość skrzydeł: 26–32 cm
  • Masa ciała: 12–20 g
  • Długość życia: ~5–10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, Krogulec
  • Sprzymierzeńcy: Wróbel, Pliszka

Atut specjalny

  • Nieustanny ruch — czujność i zwinność w terenie zabudowanym

Ekologia i zachowania

Częsty mieszkaniec miast, gdzie wykorzystuje szczeliny i półki do zakładania gniazd. Charakterystycznie kiwa ogonem, patrolując okolice.

描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
5.0