
(c) Andrej Chudý, some rights reserved (CC BY-NC-SA)
Dudek
Upupa epops
★
无威胁栖息地: Łąki / Lasy食性: Owadożerca翼展: 46 cm
在 iNaturalist 上查看
聆听鸣叫:

O gatunku
Dudek to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków w Polsce. Jego egzotyczny wygląd i zachowanie sprawiają, że jest łatwy do rozpoznania.
Zwyczaje
- Czubatka na głowie podnosi się gdy jest podniecony
- Preferuje otwarte tereny z pojedynczymi drzewami
- Długim dziobem wyszukuje larwy owadów w ziemi
Ciekawostki
- Jego głos brzmi jak "hup-hup-hup"
- To ptak wędrowny - zimuje w Afryce
- W Polsce gniazduje coraz rzadziej
描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
