
Czubatka
Lophophanes cristatus
★
无威胁栖息地: Lasy食性: Owadożerca翼展: 19 cm
在 iNaturalist 上查看
聆听鸣叫:

O gatunku
Czubatka to najmniej liczna sikora w Polsce. Jej charakterystyczna czubatka czyni ją łatwą do rozpoznania.
Zwyczaje
- Preferuje stare lasy iglaste
- Bardzo rzadko odwiedza karmniki
- Często towarzyszy stadom innych sikorek
Ciekawostki
- Jest gatunkiem górskim i północnym
- Buduje gniazda w dziuplach starych drzew
- Ma bardzo cichą skrzeczącą wokalizację
描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
