
(c) Oscar Valencoso - Salomé Planas, some rights reserved (CC BY-NC)
Bogatka
Parus major
★
无威胁栖息地: Lasy / Miasto食性: Owadożerca翼展: 24 cm
在 iNaturalist 上查看
聆听鸣叫:
Bogatka (zwyczajna), sikora bogatka (Parus major) – gatunek małego, częściowo wędrownego ptaka wróblowego z rodziny sikor (Paridae). Jest to gatunek szeroko rozpowszechniony i pospolity w całej Europie, na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej i na wschód przez Palearktykę do rzeki Amur, na południe do części Afryki Północnej, gdzie na ogół zamieszkuje każdy rodzaj lasu. Większość bogatek nie migruje, z wyjątkiem bardzo surowych zim.
描述文本来自波兰语维基百科,以 Creative Commons Attribution-ShareAlike 许可共享。
