PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Zięba
(c) Jonny Andrews, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Jonny Andrews

Zięba

Fringilla coelebs

★
Neohrozený
Biotop: Lasy / MiastoPotrava: Ziarnojad / OwadożercaRozpätie: 26 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

Zięba (zwyczajna) (Fringilla coelebs) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). Ogółem zasiedla Europę z wyjątkiem północnej Skandynawii i północnej Rosji, zachodnią i środkową Azję oraz północną Afrykę. Introdukowana na Nową Zelandię oraz na południe RPA. Nie jest zagrożona wyginięciem.

W Polsce to bardzo liczny ptak lęgowy, objęty ochroną ścisłą. W całej Europie Środkowej obowiązuje zakaz łapania zięb do niewoli. W XIX wieku zwyczaj ten był bardzo popularny w Niemczech, w celach konkursów śpiewu.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0