PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Wróbel
(c) Ximo Galarza, some rights reserved (CC BY-NC-SA)

Wróbel

Passer domesticus

★★
Málo ohrozený
Biotop: MiastoPotrava: ZiarnojadRozpätie: 25 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

Wróbel

O gatunku

Wróbel to prawdopodobnie najbardziej znany ptak w Polsce. Żyje blisko człowieka od tysięcy lat i doskonale przystosował się do życia w miastach.

Zwyczaje

  • Żyje w grupach przez cały rok
  • Buduje gniazda w dziuplach, skrzynkach lęgowych
  • Bardzo społeczny - często zbiera się w stada

Ciekawostki

  • Samce mają czarną bródkę, samice są bardziej szaro-brązowe
  • Potrafią żyć nawet 10 lat
  • W Polsce żyją głównie wróble domowe i mazurki

Specyfikacja

  • Gatunek: Wróbel (Passer domesticus)
  • Siedlisko: Obszary miejskie, gospodarstwa, ogrody
  • Dieta: Wszystkożerny — nasiona, ziarna, owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuple / samotnicze gniazda w budynkach i drzewach
  • Rozpiętość skrzydeł: 19–25 cm
  • Masa ciała: 24–39 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Gawron, Modraszka, Sikora bogatka, Jerzyk, Sójka

Atut specjalny

  • Informujący komentarz

Ekologia i zachowania

Wróble znakomicie wykorzystują miejski krajobraz: szczeliny budynków, otwarte przestrzenie placów i bogactwo nasion. Tworzą zwarte, hałaśliwe grupy, które ułatwiają wymianę informacji o pokarmie i bezpieczeństwie. Dzięki elastycznej diecie potrafią przetrwać nawet surowe zimy, zwłaszcza w pobliżu karmników.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0