
(c) Paul Cools, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Paul Cools
Siewka morneńska
Charadrius morinellus
★★★★
Kriticky ohrozenýBiotop: PolaPotrava: OwadożercaRozpätie: 60 cm
Zobraziť na iNaturalist
Vypočuť spev:
Mornel (Eudromias morinellus) – gatunek średniego ptaka wędrownego z rodziny sieweczkowatych (Charadriidae), zamieszkujący wyspowo pasma górskie od północnej części Wysp Brytyjskich przez Półwysep Skandynawski, Ural, góry Syberii po Półwysep Czukocki. Na południu osiąga północno-wschodni Kazachstan, północno-zachodnie Chiny i Mongolię. Zimuje w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie oraz w Iranie. Nie jest zagrożony wyginięciem.
Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
