PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Raniuszek

Raniuszek

Aegithalos caudatus

★
Neohrozený
Biotop: Lasy / ZaroślaPotrava: OwadożercaRozpätie: 18 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

Raniuszek

O gatunku

Raniuszek jest bardzo towarzyski, często porusza się w rodzinnych stadach. Jego gniazda są misternymi arcydziełami.

Zwyczaje

  • Porusza się w rodzinnych grupach, „przetacza się” przez krzewy i korony drzew
  • Buduje kuliste, elastyczne gniazda z mchu, piór i pajęczyn
  • Często współpracuje przy karmieniu młodych (pomocnicy)

Ciekawostki

  • Jeden z najlżejszych ptaków naszych lasów
  • Charakterystyczny, bardzo długi ogon ułatwia manewry w gąszczu

Specyfikacja

  • Gatunek: Raniuszek (Aegithalos caudatus)
  • Siedlisko: Lasy, parki, zadrzewienia śródpolne
  • Dieta: Owady i pająki; jesienią owoce i nasiona
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Kuliste gniazdo z mchu i piór
  • Rozpiętość skrzydeł: 16–19 cm
  • Masa ciała: 6–9 g
  • Długość życia: ~3 lata

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: Modraszka, Sikora uboga

Atut specjalny

  • Mistrz budowy gniazd — kuliste, elastyczne gniazda maskowane mchem

Ekologia i zachowania

Silnie rodzinny, porusza się w małych grupach. Gniazda buduje misternie, z wykorzystaniem pajęczyn i mchu, co zapewnia im elastyczność i maskowanie.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.

Galéria: Raniuszek

4 fotografií v galérii

5,0