
(c) Austin 0201, some rights reserved (CC BY), uploaded by Austin 0201
Łabędź krzykliwy
Cygnus cygnus
★★
Málo ohrozenýBiotop: Otwarte wodyPotrava: RoślinożercaRozpätie: 235 cm
Zobraziť na iNaturalist
Vypočuť spev:
Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) – gatunek dużego ptaka z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Palearktykę od Islandii po Kamczatkę. Zimuje w Europie oraz środkowej i wschodniej Azji. Przeloty w marcu – maju i wrześniu – listopadzie. W Polsce pierwsze gniazdowanie stwierdzono w 1973, obecnie gniazduje w ilości 120–200 par, szczególnie liczny jest na wybrzeżu Bałtyku zimą i podczas przelotów.
Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
