PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Kopciuszek
(c) David Roche, all rights reserved, uploaded by David Roche

Kopciuszek

Phoenicurus ochruros

★
Neohrozený
Biotop: Miasto / ZabudowaniaPotrava: OwadożercaRozpätie: 24 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

Kopciuszek

O gatunku

Kopciuszek dobrze czuje się w zabudowie – gniazduje w szczelinach budynków i w kamieniołomach.

Zwyczaje

  • Charakterystycznie kiwa ogonem i przysiada na dachach, kominach, ogrodzeniach
  • Żeruje na ziemi i niskich półkach skalnych/budynków
  • Śpiewa z wyeksponowanych miejsc w mieście

Ciekawostki

  • Gatunek pierwotnie skalny, dobrze przystosowany do środowiska miejskiego
  • Samiec jest ciemny z ceglastym ogonem; samica bardziej brunatna

Specyfikacja

  • Gatunek: Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)
  • Siedlisko: Miasta, skały, kamieniołomy, tereny poprzemysłowe
  • Dieta: Owadożerny — owady i ich larwy; jesienią owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Szczeliny budynków i skał
  • Rozpiętość skrzydeł: 26–32 cm
  • Masa ciała: 12–20 g
  • Długość życia: ~5–10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, Krogulec
  • Sprzymierzeńcy: Wróbel, Pliszka

Atut specjalny

  • Nieustanny ruch — czujność i zwinność w terenie zabudowanym

Ekologia i zachowania

Częsty mieszkaniec miast, gdzie wykorzystuje szczeliny i półki do zakładania gniazd. Charakterystycznie kiwa ogonem, patrolując okolice.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0