PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Gil
(c) Didier, some rights reserved (CC BY-SA)

Gil

Pyrrhula pyrrhula

★
Neohrozený
Biotop: LasyPotrava: Ziarnojad / PąkożercaRozpätie: 26 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

Gil

O gatunku

Gil to jeden z najpiękniejszych ptaków w Polsce. Samce mają charakterystyczną czerwoną pierś, podczas gdy samice są bardziej szaro-brązowe.

Zwyczaje

  • Żywi się głównie nasionami i pąkami
  • Często odwiedza karmniki zimą
  • Ma charakterystyczny gwizdliwy głos

Ciekawostki

  • Może nauczyć się naśladować melodie
  • Preferuje nasiona brzozy i olchy
  • Para pozostaje razem przez cały rok

Specyfikacja

  • Gatunek: Gil (Pyrrhula pyrrhula)
  • Siedlisko: Skraje lasu, ogrody
  • Dieta: Nasiona, jagody, pąki, owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w gęstej roślinności
  • Rozpiętość skrzydeł: 22–25 cm
  • Masa ciała: 45–62 g
  • Długość życia: ~7 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: —

Atut specjalny

  • Kojąca obecność

Ekologia i zachowania

Gile są spokojne i niezbyt płochliwe, często żerują parami. Zimą zbliżają się do zabudowań, gdzie łatwiej o pokarm. Preferencja do pąków drzew liściastych sprawia, że są częstymi bywalcami ogrodów i sadów.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0