PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Dzięcioł zielony
(c) Andrea Poggi, some rights reserved (CC BY), uploaded by Andrea Poggi

Dzięcioł zielony

Picus viridis

★★
Málo ohrozený
Biotop: Lasy / ŁąkiPotrava: OwadożercaRozpätie: 50 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

Dzięcioł zielony

O gatunku

Dzięcioł zielony wyróżnia się zielonym grzbietem i czerwonym czubkiem. Często żeruje na ziemi, wyszukując mrówki.

Zwyczaje

  • Często żeruje na trawnikach i w sadach
  • Gniazduje w wykutej przez siebie dziupli

Ciekawostki

  • Jego głos to charakterystyczny, śmiejący się gwizd

Specyfikacja

  • Gatunek: Dzięcioł zielony (Picus viridis)
  • Siedlisko: Parki, sady, ogrody, skraje lasu
  • Dieta: Owadożerny — mrówki i ich larwy, inne owady naziemne
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Średni dzięcioł
  • Gniazdowanie: Dziupla wykuta w miękkim drewnie
  • Rozpiętość skrzydeł: 40–42 cm
  • Masa ciała: 150–220 g
  • Długość życia: ~10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Jastrząb gołębiarz, Puchacz
  • Sprzymierzeńcy: Kowalik, Sikora bogatka, Modraszka

Atut specjalny

  • Specjalista od mrówek – skutecznie wybiera mrówki i larwy z mrowisk

Ekologia i zachowania

Często żeruje na ziemi, rozkopując mrowiska i trawniki w poszukiwaniu pokarmu. Preferuje stare drzewa w parkach i sadach, gdzie może wykuwać dziuple lęgowe.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0