PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Dzięcioł czarny
(c) Александр, some rights reserved (CC BY-NC-SA), uploaded by Александр

Dzięcioł czarny

Dryocopus martius

★
Neohrozený
Biotop: Stare LasyPotrava: OwadożercaRozpätie: 73 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

![Dzięcioł czarny](/birds/dzięciol czarny.png)

O gatunku

Dzięcioł czarny jest okazały i całkowicie czarny, z czerwoną czapeczką na głowie. Potrzebuje starych drzew do żerowania i wykucia dziupli.

Zwyczaje

  • Woli duże, stare kompleksy leśne
  • Buduje obszerne dziuple, z których korzystają też inne gatunki

Ciekawostki

  • Największy z europejskich dzięciołów
  • Jego rozległe dziuple są używane przez puszczyki i inne gatunki
  • Preferuje stare drzewostany z dużą ilością martwego drewna

Specyfikacja

  • Gatunek: Dzięcioł czarny (Dryocopus martius)
  • Siedlisko: Dojrzałe lasy liściaste i mieszane
  • Dieta: Owadożerny — larwy korników i owadów żerujących w drewnie
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Duży dzięcioł
  • Gniazdowanie: Obszerna dziupla w martwych pniach
  • Rozpiętość skrzydeł: 64–68 cm
  • Masa ciała: 250–370 g
  • Długość życia: ~10–12 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Puchacz, Jastrząb gołębiarz
  • Sprzymierzeńcy: Małe sikory, Dzięcioł duży, Kowalik

Atut specjalny

  • Inżynier lasu – tworzy duże dziuple, z których korzystają inne gatunki

Ekologia i zachowania

Preferuje zwarte, stare drzewostany z dużą ilością martwego drewna, gdzie znajduje pokarm i miejsca lęgowe. Jego dziuple są ważnym zasobem dla wielu gatunków.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0