PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Czyżyk
(c) Esteban Poveda, some rights reserved (CC BY), uploaded by Esteban Poveda

Czyżyk

Spinus spinus

★
Neohrozený
Biotop: LasyPotrava: ZiarnojadRozpätie: 21 cm
Zobraziť na iNaturalist

Vypočuť spev:

Czyżyk

O gatunku

Niewielki, żółtawy łuszczak. Lubiany gość karmników, szczególnie w chłodniejszym okresie roku.

Zwyczaje

  • Tworzy zimowe stadka i chętnie odwiedza karmniki
  • Żeruje wysoko w koronach olch i brzóz
  • Lot zwinny, falisty

Ciekawostki

  • Samiec ma intensywniejsze, żółtawe akcenty w upierzeniu
  • Głos to trelowe, żwawe frazy często słyszane zimą

Specyfikacja

  • Gatunek: Czyż (Spinus spinus)
  • Siedlisko: Lasy iglaste, parki, zadrzewienia
  • Dieta: Ziarnojad — nasiona olchy i brzozy; zimą karmniki
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo wysoko w koronach iglaków
  • Rozpiętość skrzydeł: 20–23 cm
  • Masa ciała: 12–18 g
  • Długość życia: ~7 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: Modraszka, Sikora bogatka

Atut specjalny

  • Zwinny łuszczak — świetnie radzi sobie z wyłuskiwaniem nasion z szyszek

Ekologia i zachowania

Często tworzy zimowe stadka, przelatując między drzewami w poszukiwaniu nasion. Chętnie odwiedza karmniki, zwłaszcza z nasionami słonecznika.

Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0