
(c) Oleg, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Oleg
Bączek
Ixobrychus minutus
★★★
Takmer ohrozenýBiotop: TrzcinowiskaPotrava: Rybożerca / DrapieżnikRozpätie: 55 cm
Zobraziť na iNaturalist
Vypočuť spev:
Bączek (zwyczajny) (Ixobrychus minutus) – gatunek średniej wielkości ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący Eurazję, Afrykę i Australię; od początku XXI wieku lęgi stwierdzane także na Nowej Kaledonii. Nie jest zagrożony.
Text popisu pochádza z poľskej Wikipédie a je zdieľaný pod licenciou Creative Commons Attribution-ShareAlike.
