Mewa siodłata (Larus marinus) – gatunek największego ptaka z rodziny mewowatych (Laridae). Jego obszar występowania ograniczony jest do wysp i wybrzeży północnego Atlantyku oraz przyległych rejonów Oceanu Arktycznego. Nie jest zagrożony wyginięciem.
Mewa siodłata
Profil druhu
Mewa siodłata
Larus marinus
Potwór o czarnym płaszczu mogący upolować i natychmiast utopić w stawie zdrowego dorosłego perkoza w ataku na wodzie.
mewa-siodlata
Z poznámok o druhu
Ďalšie profily
