PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Profil druhu

Łabędź krzykliwy

Cygnus cygnus

Dawniej zimował tylko na zachodzie, dziś to rzadki lęgowy gość milickich stawów.

labedz-krzykliwy
Z poznámok o druhu

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) – gatunek dużego ptaka z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Palearktykę od Islandii po Kamczatkę. Zimuje w Europie oraz środkowej i wschodniej Azji. Przeloty w marcu – maju i wrześniu – listopadzie. W Polsce pierwsze gniazdowanie stwierdzono w 1973, obecnie gniazduje w ilości 120–200 par, szczególnie liczny jest na wybrzeżu Bałtyku zimą i podczas przelotów.

Ďalšie profily

Vráťte sa do databázy hrdinov alebo si vypočujte rozprávku s łabędź krzykliwy v hlavnej úlohe.

5,0