PomocPočet položiek v košíku: 0
Počasie v doline
Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°Miliczteraz14°deň16°noc5°Sułówteraz15°deň17°noc5°Żmigródteraz15°deň17°noc5°Przygodziceteraz14°deň15°noc6°Krośniceteraz14°deň16°noc5°Odolanówteraz14°deň16°noc5°Stawnoteraz13°deň16°noc6°Ruda Milickateraz13°deň16°noc6°Ruda Żmigrodzkateraz14°deň16°noc6°Ruda Sułowskateraz14°deň16°noc6°Dębnicateraz14°deň15°noc7°Antoninteraz14°deň15°noc6°Niezgodateraz14°deň16°noc5°Joachimówkateraz13°deň15°noc6°Grabownicateraz13°deň16°noc6°
Profil druhu

Kos

Turdus merula

Wielki wokalista w czarnym garniturze z żółtym dziobem. Koncertuje na antenach i dachach.

kos
Z poznámok o druhu

Kos (Turdus merula) – gatunek średniej wielkości ptaka częściowo wędrownego z rodziny drozdowatych (Turdidae). W Europie jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych członków tej rodziny, jest też jednym z najbardziej znanych ptaków. Długość ciała wynosi od 24 do 27 cm. Samce są zabarwione na czarno z żółtym dziobem. Upierzenie samic jest w dużej części ciemnobrązowe. Głośne i melodyjne pieśni godowe można usłyszeć w Europie Środkowej pomiędzy początkiem marca a końcem lipca już przed świtem, a także wieczorem i czasem w ciągu dnia.

Kosy gniazdują w niemal całej Europie poza daleką północą i krańcami południowo-wschodnimi. Poza tym zamieszkują fragmenty Afryki Północnej i Azji, głównie Bliski Wschód i Azję Środkową. Zostały introdukowane w Australii i Nowej Zelandii. W Europie Środkowej część ptaków opuszcza na zimę tereny lęgowe i wędruje do Europy Południowej oraz Afryki Północnej.

Pierwotnie kos był ptakiem leśnym. W dalszym ciągu można go spotkać w lasach, jednak w XIX stuleciu rozpoczął się proces synurbizacji. Kosy, zasiedlając początkowo parki i ogrody w pobliżu osad ludzkich, wkrótce przeniosły się także do centrów miast. Pożywienia szukają zwykle na ziemi. Odżywiają się przeważnie pokarmem zwierzęcym, głównie dżdżownicami i chrząszczami. Chętnie zjadają też jagody i inne owoce. Budują gniazda zazwyczaj wśród gałęzi drzew i krzewów.

Ďalšie profily

Vráťte sa do databázy hrdinov alebo si vypočujte rozprávku s kos v hlavnej úlohe.

5,0