Kawka (zwyczajna) (Coloeus monedula) – gatunek średniej wielkości ptaka synantropijnego z rodziny krukowatych (Corvidae), blisko spokrewniony z kawką srokatą. Zamieszkuje Eurazję i północno-zachodnią Afrykę.
Kawka
Profil druhu
Kawka
Coloeus monedula
Wyróżnia się błękitnymi, ludzkimi oczami. Tworzy pary na całe życie.
kawka
Z poznámok o druhu
Ďalšie profily
