AjudaNúmero de artigos no carrinho: 0
Meteorologia do vale
Miliczagora14°dia16°noite5°Sułówagora15°dia17°noite5°Żmigródagora15°dia17°noite5°Przygodziceagora14°dia15°noite6°Krośniceagora14°dia16°noite5°Odolanówagora14°dia16°noite5°Stawnoagora13°dia16°noite6°Ruda Milickaagora13°dia16°noite6°Ruda Żmigrodzkaagora14°dia16°noite6°Ruda Sułowskaagora14°dia16°noite6°Dębnicaagora14°dia15°noite7°Antoninagora14°dia15°noite6°Niezgodaagora14°dia16°noite5°Joachimówkaagora13°dia15°noite6°Grabownicaagora13°dia16°noite6°Miliczagora14°dia16°noite5°Sułówagora15°dia17°noite5°Żmigródagora15°dia17°noite5°Przygodziceagora14°dia15°noite6°Krośniceagora14°dia16°noite5°Odolanówagora14°dia16°noite5°Stawnoagora13°dia16°noite6°Ruda Milickaagora13°dia16°noite6°Ruda Żmigrodzkaagora14°dia16°noite6°Ruda Sułowskaagora14°dia16°noite6°Dębnicaagora14°dia15°noite7°Antoninagora14°dia15°noite6°Niezgodaagora14°dia16°noite5°Joachimówkaagora13°dia15°noite6°Grabownicaagora13°dia16°noite6°
Perfil da espécie

Bielik

Haliaeetus albicilla

Król doliny, mylony z orłem. Jego potężne gniazda, rozbudowywane przez lata, mogą ważyć ponad tonę.

bielik
Das notas sobre a espécie

Bielik, orzeł bielik, birkut (Haliaeetus albicilla) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Występuje w centralnej i północnej Palearktyce, od Islandii po Japonię; najbardziej na zachód wysunięta populacja zasiedla Grenlandię. Zamieszkuje głównie obszary przylegające do zbiorników wodnych, wzdłuż wybrzeży morskich, w pobliżu rzek. Gatunek osiadły, częściowo wędrowny. Generalista pokarmowy, odżywia się głównie rybami, ptactwem wodnym, okazjonalnie także padliną. Gniazduje na wierzchołkach dużych drzew, na konarach przy pniu, również na półkach urwisk skalnych. Pary są monogamiczne, zajmują terytoria o różnej wielkości, zależnie od dostępności pokarmu, i wyprowadzają jeden lęg w sezonie. Młodymi opiekują się obydwoje rodzice. W związku z antropopresją i zanieczyszczeniem środowiska liczebność gatunku zmniejszyła się znacząco do lat 70. XX wieku. Dzięki zabiegom ochronnym liczebność niektórych populacji wzrosła i ustabilizowała się. Ze względu na duży zasięg i korzystne trendy zmian liczebności populacji w klasyfikacji IUCN bielik ma status gatunku najmniejszej troski (LC).

Mais perfis

Volte à base de heróis ou ouça uma história com bielik como protagonista.

5,0