AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Zausznik
(c) Paul Cools, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Paul Cools

Zausznik

Podiceps nigricollis

★★★
Quasi menacé
Habitat : Otwarte wody / TrzcinowiskaRégime : Owadożerca / RybożercaEnvergure : 58 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Perkoz zausznik, zausznik (Podiceps nigricollis) – gatunek średniej wielkości, przeważnie wędrownego ptaka wodnego z rodziny perkozów (Podicipedidae), zamieszkującego Europę poza skrajami północnymi i zachodnimi (od połowy XIX wieku stopniowo rozszerza swój zasięg w tym kierunku), zachodnią część Ameryki Północnej od Kanady do Gwatemali, północną, wschodnią i południową Afrykę oraz środkową, południową i wschodnią Azję wraz z Bliskim Wschodem. Przeloty marzec – kwiecień i sierpień – listopad. Południowe populacje osiadłe.

W Polsce nieliczny ptak lęgowy prawie całego niżu; stosunkowo nielicznie występuje na Pomorzu, Warmii i Mazurach, mimo obfitości jezior. Polskie ptaki zimują w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego. Na przelotach nie jest liczny. Stwierdzono przypadki zimowania w kraju.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0