AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Wróbel
(c) Ximo Galarza, some rights reserved (CC BY-NC-SA)

Wróbel

Passer domesticus

★★
Préoccupation mineure
Habitat : MiastoRégime : ZiarnojadEnvergure : 25 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Wróbel

O gatunku

Wróbel to prawdopodobnie najbardziej znany ptak w Polsce. Żyje blisko człowieka od tysięcy lat i doskonale przystosował się do życia w miastach.

Zwyczaje

  • Żyje w grupach przez cały rok
  • Buduje gniazda w dziuplach, skrzynkach lęgowych
  • Bardzo społeczny - często zbiera się w stada

Ciekawostki

  • Samce mają czarną bródkę, samice są bardziej szaro-brązowe
  • Potrafią żyć nawet 10 lat
  • W Polsce żyją głównie wróble domowe i mazurki

Specyfikacja

  • Gatunek: Wróbel (Passer domesticus)
  • Siedlisko: Obszary miejskie, gospodarstwa, ogrody
  • Dieta: Wszystkożerny — nasiona, ziarna, owady
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuple / samotnicze gniazda w budynkach i drzewach
  • Rozpiętość skrzydeł: 19–25 cm
  • Masa ciała: 24–39 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Gawron, Modraszka, Sikora bogatka, Jerzyk, Sójka

Atut specjalny

  • Informujący komentarz

Ekologia i zachowania

Wróble znakomicie wykorzystują miejski krajobraz: szczeliny budynków, otwarte przestrzenie placów i bogactwo nasion. Tworzą zwarte, hałaśliwe grupy, które ułatwiają wymianę informacji o pokarmie i bezpieczeństwie. Dzięki elastycznej diecie potrafią przetrwać nawet surowe zimy, zwłaszcza w pobliżu karmników.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0