AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Sójka
(c) Luc Viatour, some rights reserved (CC BY-SA)

Sójka

Garrulus glandarius

★
Non menacé
Habitat : LasyRégime : WszystkożercaEnvergure : 55 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Sójka

O gatunku

Sójka (Garrulus glandarius) to barwny przedstawiciel krukowatych spotykany w lasach i parkach. Słynie z bystrej obserwacji i niezwykłej pamięci.

  • Siedlisko: lasy liściaste i mieszane, parki miejskie
  • Dieta: wszystkożerna — żołędzie, nasiona, owady, jaja, drobne kręgowce

Zwyczaje

  • Magazynuje żołędzie i świetnie pamięta kryjówki
  • Czujna, szybko ostrzega inne ptaki
  • Zwykle towarzyska, ale potrafi działać samodzielnie

Gniazdowanie

  • Gniazdo czarkowate w koronach drzew

Atut specjalny

  • "Bystry Obserwator / Pamięć" — potrafi zapamiętać dziesiątki kryjówek z zapasami

Specyfikacja

  • Gatunek: Sójka (Garrulus glandarius)
  • Siedlisko: Lasy, parki
  • Dieta: Wszystkożerna — żołędzie, nasiona, owady, jaja, drobne kręgowce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Średni krukowaty
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w drzewach
  • Rozpiętość skrzydeł: 52–58 cm
  • Masa ciała: 140–190 g
  • Długość życia: ~17 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Jastrząb gołębiarz, Puchacz
  • Sprzymierzeńcy: Sikora uboga, Gawron, Modraszka, Sikora bogatka, Jerzyk, Wróbel

Atut specjalny (rozszerzenie)

  • Bystry obserwator / Pamięć – znakomita pamięć kryjówek i szerokie spektrum pokarmów

Ekologia i zachowania

Sójki są ważnymi rozsiewaczami dębów – przenoszą żołędzie i „zapominają” o części skrytek, wspierając odnowę lasu. Ich czujny, donośny głos często ostrzega inne ptaki przed drapieżnikiem.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0