AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Sikora uboga
(c) fra298, some rights reserved (CC BY-NC-ND)

Sikora uboga

Poecile palustris

★
Non menacé
Habitat : LasyRégime : Owadożerca / ZiarnojadEnvergure : 19 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Sikora uboga

O gatunku

Sikora uboga to drobny ptak zamieszkujący lasy liściaste i mieszane. Cicha, lecz bardzo spostrzegawcza.

  • Siedlisko: liściaste lasy, ogrody przy lesie
  • Dieta: owady, pająki; zimą nasiona i orzechy

Zwyczaje

  • Porusza się ostrożnie i w skupieniu
  • Często współwystępuje z innymi sikorami
  • Wykazuje dużą pamięć miejsc żerowania

Gniazdowanie

  • Gniazduje w dziuplach drzew (naturalnych lub po dzięciołach)

Sprzymierzeńcy

  • Sikora bogatka, modraszka, wróbel, pliszka, gawron

Atut specjalny

  • "Ostrożna obserwacja" — wyczucie i spokój pozwalające unikać drapieżników

Specyfikacja

  • Gatunek: Sikora uboga (Poecile palustris)
  • Siedlisko: Lasy liściaste, ogrody
  • Dieta: Owady, pająki; zimą nasiona i orzechy
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN), trend spadkowy w UK
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziupla (naturalna lub po dzięciołach)
  • Rozpiętość skrzydeł: 18–21 cm
  • Masa ciała: 13–20 g
  • Długość życia: ~9 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec
  • Sprzymierzeńcy: Wróbel, Modraszka, Gawron, Pliszka, Sikora bogatka

Atut specjalny (rozszerzenie)

  • Ostrożna obserwacja – świetne wyczucie ryzyka

Ekologia i zachowania

Preferuje stare lasy liściaste z naturalnymi dziuplami. Ostrożna, ale skuteczna – potrafi zebrać pożywienie niepostrzeżenie, unikając konfliktów z większymi gatunkami.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0