AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Sikora bogatka

Sikora bogatka

Parus major

★
Non menacé

Sikora bogatka

O gatunku

Sikora bogatka to niewielki ptak z rodziny sikorowatych. Łatwo ją rozpoznać po czarnej głowie i żółtym brzuchu.

Zwyczaje

  • Odważnie odwiedza karmniki.
  • Wytrwała w poszukiwaniu pokarmu.

Specyfikacja

  • Gatunek: Sikora bogatka (Parus major)
  • Siedlisko: Lasy, ogrody, parki, skraje
  • Dieta: Wszystkożerny — wiosna/lato owady; jesień/zima nasiona, orzechy, owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuplak (dziuple, skrzynki lęgowe)
  • Rozpiętość skrzydeł: 22–25 cm
  • Masa ciała: 14–22 g
  • Długość życia: ~11 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, łasice, wiewiórki
  • Sprzymierzeńcy: Modraszka, Wróbel, Gawron, Sikora uboga, Rudzik, Jerzyk, Sójka

Atut specjalny

  • Śmiała inicjatywa

Ekologia i zachowania

Bogatka doskonale adaptuje się do siedlisk ludzkich – od parków i ogrodów po lasy. W sezonie lęgowym intensywnie poluje na bezkręgowce, zimą chętnie korzysta z karmników. Jej odwaga i ciekawość pozwalają jej szybko eksplorować źródła pokarmu i uczyć się skutecznych strategii dokarmiania. W relacjach z innymi sikorami często pełni rolę inicjatorki.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0