AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Rudzik
(c) Jakob W., all rights reserved, uploaded by Jakob W.

Rudzik

Erithacus rubecula

★
Non menacé
Habitat : Lasy / ZaroślaRégime : OwadożercaEnvergure : 22 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Rudzik

O gatunku

Rudzik to jeden z najbardziej rozpoznawalnych ptaków w Polsce. Jego charakterystyczna rudobrązowa pierś sprawia, że jest łatwy do zapamiętania.

Zwyczaje

  • Bardzo zaufany w stosunku do ludzi
  • Często towarzyszy przy pracach ogrodowych
  • Śpiewa pięknie, szczególnie jesienią i zimą

Ciekawostki

  • Samce są bardzo terytorialne
  • Młode rudziki nie mają rudej piersi - są nakrapiane
  • Mogą żyć do 5 lat w naturze

Specyfikacja

  • Gatunek: Rudzik (Erithacus rubecula)
  • Siedlisko: Skraje lasu, ogrody, żywopłoty
  • Dieta: Wszystkożerny — owady, pająki, dżdżownice, owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Gniazdo czarkowate w krzewach, drzewach i murach
  • Rozpiętość skrzydeł: 20–22 cm
  • Masa ciała: 16–22 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Sroka, Kowalik, Jerzyk, Gawron

Atut specjalny

  • Melodyjny śpiew

Ekologia i zachowania

Rudziki słyną z melodyjnego, nastrojowego śpiewu – często słyszalnego także zimą. Bliskość człowieka nie jest im obca: potrafią podążać za ogrodnikiem, wypatrując poruszonych w glebie bezkręgowców. Mimo sympatycznego wizerunku, samce bywają stanowcze w obronie terytorium.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0