AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Piecuszek
(c) Valia Pavlou, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Valia Pavlou

Piecuszek

Phylloscopus trochilus

★
Non menacé
Habitat : Lasy / ZaroślaRégime : OwadożercaEnvergure : 19 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Piecuszek

O gatunku

Piecuszek to drobny, zielonkawy trznadelkowaty. Znakomity łowca owadów, śpiewający miękką, opadającą frazą.

  • Siedlisko: lasy, zarośla, parki
  • Dieta: owady i pajęczaki; jesienią owoce i jagody

Zwyczaje

  • Skryty, porusza się nisko w gęstwinie
  • Migruje na dalekie dystanse
  • Wyjątkowo spokojny, ale czujny

Gniazdowanie

  • Kopulaste gniazdo przy ziemi lub w niskich krzewach

Atut specjalny

  • "Odnajdowanie ukrytych ścieżek" — fenomenalna orientacja w terenie i wiedza o dolinnych zakamarkach

Specyfikacja

  • Gatunek: Piecuszek (Phylloscopus trochilus)
  • Siedlisko: Lasy, zarośla, parki
  • Dieta: Owadożerny — owady, pająki; jesienią owoce i jagody
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mała pokrzewka
  • Gniazdowanie: Kopulaste gniazdo w zaroślach/krzewach
  • Rozpiętość skrzydeł: 16–22 cm
  • Masa ciała: 7–12 g
  • Długość życia: ~11 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Krogulec, koty
  • Sprzymierzeńcy: —

Ekologia i zachowania

Drobny, lecz wytrzymały migrant o długich trasach przelotów. Unika otwartej przestrzeni – porusza się nisko w gęstwinie, gdzie skutecznie chwyta drobne bezkręgowce.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0