AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Kowalik

Kowalik

Sitta europaea

★
Non menacé
Habitat : LasyRégime : Owadożerca / ZiarnojadEnvergure : 25 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Kowalik

O gatunku

Kowalik to niezwykły ptak, który wyróżnia się wśród innych swoimi akrobatycznymi umiejętnościami. Potrafi poruszać się po pniu drzewa we wszystkich kierunkach.

Zwyczaje

  • Jedyny ptak schodzący po pniu głową w dół
  • Ćwierka charakterystyczne "tuit-tuit-tuit"
  • Uzupełnia wejścia do dziupli gliną

Ciekawostki

  • Mocny dziób pozwala mu rozbijać orzechy i nasiona
  • Tworzy zapasy jedzenia na zimę
  • Para pozostaje razem przez całe życie

Specyfikacja

  • Gatunek: Kowalik (Sitta europaea)
  • Siedlisko: Dojrzałe lasy
  • Dieta: Wszystkożerny — owady i gąsienice; zimą orzechy i nasiona
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Dziuplak
  • Rozpiętość skrzydeł: 22–27 cm
  • Masa ciała: 22–31 g
  • Długość życia: ~13 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, ptaki drapieżne
  • Sprzymierzeńcy: Rudzik, Sroka

Atut specjalny

  • Siła / Samodzielność

Ekologia i zachowania

Kowalik aktywnie eksploruje pnie drzew – nie tylko wspina się w górę, ale też schodzi głową w dół. Potrafi dostosować wejście do dziupli, „zamurowując” je gliną, by ograniczyć dostęp drapieżnikom i konkurentom. W okresie obfitości tworzy zimowe spiżarnie, starannie zapamiętując kryjówki.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.

Galerie : Kowalik

1 photos dans la galerie

5,0