AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Kopciuszek
(c) David Roche, all rights reserved, uploaded by David Roche

Kopciuszek

Phoenicurus ochruros

★
Non menacé
Habitat : Miasto / ZabudowaniaRégime : OwadożercaEnvergure : 24 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Kopciuszek

O gatunku

Kopciuszek dobrze czuje się w zabudowie – gniazduje w szczelinach budynków i w kamieniołomach.

Zwyczaje

  • Charakterystycznie kiwa ogonem i przysiada na dachach, kominach, ogrodzeniach
  • Żeruje na ziemi i niskich półkach skalnych/budynków
  • Śpiewa z wyeksponowanych miejsc w mieście

Ciekawostki

  • Gatunek pierwotnie skalny, dobrze przystosowany do środowiska miejskiego
  • Samiec jest ciemny z ceglastym ogonem; samica bardziej brunatna

Specyfikacja

  • Gatunek: Kopciuszek (Phoenicurus ochruros)
  • Siedlisko: Miasta, skały, kamieniołomy, tereny poprzemysłowe
  • Dieta: Owadożerny — owady i ich larwy; jesienią owoce
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Mały wróblowy
  • Gniazdowanie: Szczeliny budynków i skał
  • Rozpiętość skrzydeł: 26–32 cm
  • Masa ciała: 12–20 g
  • Długość życia: ~5–10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Koty, Krogulec
  • Sprzymierzeńcy: Wróbel, Pliszka

Atut specjalny

  • Nieustanny ruch — czujność i zwinność w terenie zabudowanym

Ekologia i zachowania

Częsty mieszkaniec miast, gdzie wykorzystuje szczeliny i półki do zakładania gniazd. Charakterystycznie kiwa ogonem, patrolując okolice.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0