AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Jastrząb
(c) Luigi Andena, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Luigi Andena

Jastrząb

Accipiter gentilis

★★
Préoccupation mineure
Habitat : LasyRégime : DrapieżnikEnvergure : 115 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Jastrząb

O gatunku

Jastrząb potrafi manewrować między pniami z niezwykłą zwrotnością. Poluje na ptaki i drobne ssaki.

Zwyczaje

  • Poluje z zasiadki lub z krótkiego pościgu między drzewami
  • Często atakuje gołębie i krukowate
  • Buduje masywną platformę lęgową wysoko na drzewie

Ciekawostki

  • Wyraźny dymorfizm: samice są znacznie większe od samców
  • Wzór „jodełek” na piersi pomaga w kamuflażu w lesie

Specyfikacja

  • Gatunek: Jastrząb gołębiarz (Accipiter gentilis)
  • Siedlisko: Dojrzałe lasy oraz mozaika leśno-łąkowa
  • Dieta: Drapieżny — ptaki (gołębie, krukowate) i drobne ssaki
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Drapieżnik (jastrząb)
  • Gniazdowanie: Platforma lęgowa wysoko na drzewie
  • Rozpiętość skrzydeł: 98–120 cm
  • Masa ciała: 500–1200 g
  • Długość życia: ~15–20 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: —
  • Sprzymierzeńcy: —

Atut specjalny

  • Mistrz pościgu — niezwykła zwrotność wśród drzew

Ekologia i zachowania

Poluje z zaskoczenia, wykorzystując osłonę drzew i krzewów. Wymaga rozległych, spokojnych kompleksów leśnych do gniazdowania.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0