
(c) jeffblincow, some rights reserved (CC BY-NC)
Gęś zbożowa
Anser fabalis
★★★
Quasi menacéHabitat : Łąki / Otwarte wodyRégime : RoślinożercaEnvergure : 160 cm
Voir sur iNaturalist
Écouter les chants :
Gęś zbożowa, posiewnica (Anser fabalis) – gatunek dużego wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae). Zamieszkuje tundrę, lasotundrę i tajgę Eurazji. Zimuje plamowo w pasie od zachodniej Europy po Japonię. Nie jest zagrożony wyginięciem.
Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
