AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Gęś białoczelna
(c) Erik Eckstein, some rights reserved (CC BY-NC), uploaded by Erik Eckstein

Gęś białoczelna

Anser albifrons

★
Non menacé
Habitat : Otwarte wody / ŁąkiRégime : RoślinożercaEnvergure : 145 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Gęś białoczelna, gęś białoczółka (Anser albifrons) – gatunek dużego, wędrownego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący północną Eurazję i Amerykę Północną. Przeloty w lutym–maju i wrześniu–grudniu. Zimuje w zachodniej i południowej Europie, południowo-zachodniej, południowej i wschodniej Azji, na zachodnich wybrzeżach i południu USA oraz w Meksyku. W Polsce pojawia się licznie podczas przelotów, na północy i zachodzie kraju; zimuje głównie na zachodzie kraju. Daje płodne mieszańce z gęsiami domowymi, np. gęsi pskowskie łyse (łyse – od białej plamy na czole).

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0