AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Dzięcioł zielony
(c) Andrea Poggi, some rights reserved (CC BY), uploaded by Andrea Poggi

Dzięcioł zielony

Picus viridis

★★
Préoccupation mineure
Habitat : Lasy / ŁąkiRégime : OwadożercaEnvergure : 50 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Dzięcioł zielony

O gatunku

Dzięcioł zielony wyróżnia się zielonym grzbietem i czerwonym czubkiem. Często żeruje na ziemi, wyszukując mrówki.

Zwyczaje

  • Często żeruje na trawnikach i w sadach
  • Gniazduje w wykutej przez siebie dziupli

Ciekawostki

  • Jego głos to charakterystyczny, śmiejący się gwizd

Specyfikacja

  • Gatunek: Dzięcioł zielony (Picus viridis)
  • Siedlisko: Parki, sady, ogrody, skraje lasu
  • Dieta: Owadożerny — mrówki i ich larwy, inne owady naziemne
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Średni dzięcioł
  • Gniazdowanie: Dziupla wykuta w miękkim drewnie
  • Rozpiętość skrzydeł: 40–42 cm
  • Masa ciała: 150–220 g
  • Długość życia: ~10 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Jastrząb gołębiarz, Puchacz
  • Sprzymierzeńcy: Kowalik, Sikora bogatka, Modraszka

Atut specjalny

  • Specjalista od mrówek – skutecznie wybiera mrówki i larwy z mrowisk

Ekologia i zachowania

Często żeruje na ziemi, rozkopując mrowiska i trawniki w poszukiwaniu pokarmu. Preferuje stare drzewa w parkach i sadach, gdzie może wykuwać dziuple lęgowe.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0