AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Dzięcioł czarny
(c) Александр, some rights reserved (CC BY-NC-SA), uploaded by Александр

Dzięcioł czarny

Dryocopus martius

★
Non menacé
Habitat : Stare LasyRégime : OwadożercaEnvergure : 73 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

![Dzięcioł czarny](/birds/dzięciol czarny.png)

O gatunku

Dzięcioł czarny jest okazały i całkowicie czarny, z czerwoną czapeczką na głowie. Potrzebuje starych drzew do żerowania i wykucia dziupli.

Zwyczaje

  • Woli duże, stare kompleksy leśne
  • Buduje obszerne dziuple, z których korzystają też inne gatunki

Ciekawostki

  • Największy z europejskich dzięciołów
  • Jego rozległe dziuple są używane przez puszczyki i inne gatunki
  • Preferuje stare drzewostany z dużą ilością martwego drewna

Specyfikacja

  • Gatunek: Dzięcioł czarny (Dryocopus martius)
  • Siedlisko: Dojrzałe lasy liściaste i mieszane
  • Dieta: Owadożerny — larwy korników i owadów żerujących w drewnie
  • Status ochrony: Najmniejszej troski (IUCN)
  • Typ: Duży dzięcioł
  • Gniazdowanie: Obszerna dziupla w martwych pniach
  • Rozpiętość skrzydeł: 64–68 cm
  • Masa ciała: 250–370 g
  • Długość życia: ~10–12 lat

Wrogowie i sprzymierzeńcy

  • Drapieżniki: Puchacz, Jastrząb gołębiarz
  • Sprzymierzeńcy: Małe sikory, Dzięcioł duży, Kowalik

Atut specjalny

  • Inżynier lasu – tworzy duże dziuple, z których korzystają inne gatunki

Ekologia i zachowania

Preferuje zwarte, stare drzewostany z dużą ilością martwego drewna, gdzie znajduje pokarm i miejsca lęgowe. Jego dziuple są ważnym zasobem dla wielu gatunków.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0