
(c) Andrej Chudý, some rights reserved (CC BY-NC-SA)
Dudek
Upupa epops
★
Non menacéHabitat : Łąki / LasyRégime : OwadożercaEnvergure : 46 cm
Voir sur iNaturalist
Écouter les chants :

O gatunku
Dudek to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków w Polsce. Jego egzotyczny wygląd i zachowanie sprawiają, że jest łatwy do rozpoznania.
Zwyczaje
- Czubatka na głowie podnosi się gdy jest podniecony
- Preferuje otwarte tereny z pojedynczymi drzewami
- Długim dziobem wyszukuje larwy owadów w ziemi
Ciekawostki
- Jego głos brzmi jak "hup-hup-hup"
- To ptak wędrowny - zimuje w Afryce
- W Polsce gniazduje coraz rzadziej
Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
