AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°Miliczmaintenant14°jour16°nuit5°Sułówmaintenant15°jour17°nuit5°Żmigródmaintenant15°jour17°nuit5°Przygodzicemaintenant14°jour15°nuit6°Krośnicemaintenant14°jour16°nuit5°Odolanówmaintenant14°jour16°nuit5°Stawnomaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Milickamaintenant13°jour16°nuit6°Ruda Żmigrodzkamaintenant14°jour16°nuit6°Ruda Sułowskamaintenant14°jour16°nuit6°Dębnicamaintenant14°jour15°nuit7°Antoninmaintenant14°jour15°nuit6°Niezgodamaintenant14°jour16°nuit5°Joachimówkamaintenant13°jour15°nuit6°Grabownicamaintenant13°jour16°nuit6°
Dudek
(c) Andrej Chudý, some rights reserved (CC BY-NC-SA)

Dudek

Upupa epops

★
Non menacé
Habitat : Łąki / LasyRégime : OwadożercaEnvergure : 46 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Dudek

O gatunku

Dudek to jeden z najbardziej charakterystycznych ptaków w Polsce. Jego egzotyczny wygląd i zachowanie sprawiają, że jest łatwy do rozpoznania.

Zwyczaje

  • Czubatka na głowie podnosi się gdy jest podniecony
  • Preferuje otwarte tereny z pojedynczymi drzewami
  • Długim dziobem wyszukuje larwy owadów w ziemi

Ciekawostki

  • Jego głos brzmi jak "hup-hup-hup"
  • To ptak wędrowny - zimuje w Afryce
  • W Polsce gniazduje coraz rzadziej
Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0