AideNombre d'articles dans le panier : 0
Météo de la vallée
Bogatka
(c) Oscar Valencoso - Salomé Planas, some rights reserved (CC BY-NC)

Bogatka

Parus major

★
Non menacé
Habitat : Lasy / MiastoRégime : OwadożercaEnvergure : 24 cm
Voir sur iNaturalist

Écouter les chants :

Bogatka (zwyczajna), sikora bogatka (Parus major) – gatunek małego, częściowo wędrownego ptaka wróblowego z rodziny sikor (Paridae). Jest to gatunek szeroko rozpowszechniony i pospolity w całej Europie, na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej i na wschód przez Palearktykę do rzeki Amur, na południe do części Afryki Północnej, gdzie na ogół zamieszkuje każdy rodzaj lasu. Większość bogatek nie migruje, z wyjątkiem bardzo surowych zim.

Le texte de la description provient de la Wikipédia polonaise et est partagé sous la licence Creative Commons Attribution-ShareAlike.
5,0