AyudaNúmero de artículos en el carrito: 0
Tiempo en el valle
Perfil de la especie

Łabędź krzykliwy

Cygnus cygnus

Dawniej zimował tylko na zachodzie, dziś to rzadki lęgowy gość milickich stawów.

labedz-krzykliwy
De las notas sobre la especie

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus) – gatunek dużego ptaka z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Palearktykę od Islandii po Kamczatkę. Zimuje w Europie oraz środkowej i wschodniej Azji. Przeloty w marcu – maju i wrześniu – listopadzie. W Polsce pierwsze gniazdowanie stwierdzono w 1973, obecnie gniazduje w ilości 120–200 par, szczególnie liczny jest na wybrzeżu Bałtyku zimą i podczas przelotów.

Más perfiles

Vuelve a la base de héroes o escucha un cuento protagonizado por łabędź krzykliwy.

5,0