HilfeAnzahl der Artikel im Warenkorb: 0
Wetter im Tal
Miliczjetzt13°Tag16°Nacht5°Sułówjetzt14°Tag16°Nacht5°Żmigródjetzt14°Tag17°Nacht5°Przygodzicejetzt13°Tag15°Nacht6°Krośnicejetzt13°Tag16°Nacht5°Odolanówjetzt13°Tag15°Nacht5°Stawnojetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Milickajetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Żmigrodzkajetzt14°Tag16°Nacht6°Ruda Sułowskajetzt14°Tag16°Nacht6°Dębnicajetzt13°Tag15°Nacht7°Antoninjetzt13°Tag15°Nacht6°Niezgodajetzt14°Tag16°Nacht5°Joachimówkajetzt13°Tag15°Nacht6°Grabownicajetzt13°Tag15°Nacht6°Miliczjetzt13°Tag16°Nacht5°Sułówjetzt14°Tag16°Nacht5°Żmigródjetzt14°Tag17°Nacht5°Przygodzicejetzt13°Tag15°Nacht6°Krośnicejetzt13°Tag16°Nacht5°Odolanówjetzt13°Tag15°Nacht5°Stawnojetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Milickajetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Żmigrodzkajetzt14°Tag16°Nacht6°Ruda Sułowskajetzt14°Tag16°Nacht6°Dębnicajetzt13°Tag15°Nacht7°Antoninjetzt13°Tag15°Nacht6°Niezgodajetzt14°Tag16°Nacht5°Joachimówkajetzt13°Tag15°Nacht6°Grabownicajetzt13°Tag15°Nacht6°
Artenprofil

Srokosz

Lanius excubitor

Brutalny sokół z rzędu wróblowych. Zawisa w powietrzu a ofiary nabija na kolce.

srokosz
Aus den Artnotizen

Srokosz, dzierzba srokosz (Lanius excubitor) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny dzierzb (Laniidae). Część populacji wędrowna. Zamieszkuje Eurazję oraz północną połowę Afryki; populacje wędrowne zimują na południe od miejsc gniazdowania. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Srokosze mierzą około 24–25 cm, ich masa ciała wynosi 48–81 g. Mają czarno-szaro-białe upierzenie, nieco zmienne w zależności od podgatunku. Charakterystycznym jego elementem jest czarny pasek, ciągnący się od kantarka po pokrywy uszne. Klasyfikacja srokosza jest skomplikowana i często ulegała zmianom; obecnie zazwyczaj wyróżnia się 12 podgatunków. Środowiskiem ich życia są obszary o rzadkiej i niewysokiej roślinności, zależnie od miejsca występowania mogą to być świetliste lasy w strefie tajgi, mokradła, krawędzie lasów, obszary rolnicze itp.

W miejscach ich występowania muszą znajdować się odpowiednie wysoko położone punkty, z których srokosze mogą wypatrywać zdobyczy, takie jak obumarłe wierzchołki drzew, linie wysokiego napięcia, ambony strzelnicze, kołki czy słupki graniczne. Żywią się różnorodnym pokarmem, od owadów, naziemnych kręgowców – takich jak żaby, traszki, jaszczurki i ssaki (np. norniki, ryjówki, myszy) po inne ptaki; niestrawione resztki wydalają w wypluwkach. W Europie okres lęgowy trwa zwykle od marca do początku czerwca. Zniesienie liczy przeważnie 6 lub 7 jaj. Wysiadywanie trwa 15–16 dni. Młode opuszczają gniazdo po około 3 tygodniach.

Weitere Porträts

Zurück zur Helden-Datenbank oder eine Geschichte mit srokosz in der Hauptrolle anhören.

5,0