HilfeAnzahl der Artikel im Warenkorb: 0
Wetter im Tal
Miliczjetzt13°Tag16°Nacht5°Sułówjetzt14°Tag16°Nacht5°Żmigródjetzt14°Tag17°Nacht5°Przygodzicejetzt13°Tag15°Nacht6°Krośnicejetzt13°Tag16°Nacht5°Odolanówjetzt13°Tag15°Nacht5°Stawnojetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Milickajetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Żmigrodzkajetzt14°Tag16°Nacht6°Ruda Sułowskajetzt14°Tag16°Nacht6°Dębnicajetzt13°Tag15°Nacht7°Antoninjetzt13°Tag15°Nacht6°Niezgodajetzt14°Tag16°Nacht5°Joachimówkajetzt13°Tag15°Nacht6°Grabownicajetzt13°Tag15°Nacht6°Miliczjetzt13°Tag16°Nacht5°Sułówjetzt14°Tag16°Nacht5°Żmigródjetzt14°Tag17°Nacht5°Przygodzicejetzt13°Tag15°Nacht6°Krośnicejetzt13°Tag16°Nacht5°Odolanówjetzt13°Tag15°Nacht5°Stawnojetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Milickajetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Żmigrodzkajetzt14°Tag16°Nacht6°Ruda Sułowskajetzt14°Tag16°Nacht6°Dębnicajetzt13°Tag15°Nacht7°Antoninjetzt13°Tag15°Nacht6°Niezgodajetzt14°Tag16°Nacht5°Joachimówkajetzt13°Tag15°Nacht6°Grabownicajetzt13°Tag15°Nacht6°
Artenprofil

Oknówka

Delichon urbicum

Buduje kuliste gniazda z błota pod okapami dachów, tracąc siedliska przez nowe elewacje.

oknowka
Aus den Artnotizen

Oknówka zwyczajna, oknówka, jaskółka oknówka (Delichon urbicum) – niewielki gatunek ptaka wędrownego z rodziny jaskółkowatych (Hirundinidae). Rozmnaża się w Europie, zachodniej i środkowej Azji oraz północnej Afryce, a zimuje w Afryce Subsaharyjskiej oraz południowej i południowo-zachodniej Azji. Żywi się owadami, które złapie w locie. Migruje na obszary, gdzie insekty latające występują obficie. Głowę i wyższe partie ciała ma czarne z niebieskim połyskiem, biały kuper i dolne partie ciała. Występuje zarówno na otwartych terenach, jak i w pobliżu siedzib ludzkich. Z wyglądu jest podobny do trzech pozostałych gatunków z rodzaju Delichon, które występują w północnej, wschodniej i południowej Azji. Posiada dwa powszechnie uznawane podgatunki.

Zarówno naukowa jak potoczna nazwa gatunku wiążą się z wykorzystywaniem przez ptaka budynków do celów lęgowych. Buduje gniazdo na zewnętrznych ścianach – zarówno murowanych, jak i drewnianych, blisko poddasza, gzymsów lub framug okiennych lub w podobnych miejscach. Nadaje swojej siedzibie kształt półkolistej, zamkniętej czarki, którą lepi z błota. Gniazduje zwykle w koloniach, dlatego odchody tych zwierząt mogą znacznie zanieczyszczać budynki należące do ludzi.

Na oknówkę poluje m.in. kobuz (Falco subbuteo) i tak jak inne ptaki jest atakowana przez pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne, takie jak pchły i roztocza, jednak jej zasięg występowania jest szeroki, a liczebność populacji wysoka, co sprawia, że nie jest zagrożona w skali światowej. Występowanie wśród ludzi spowodowało, że ptak był przedmiotem wielu odniesień kulturowych i literackich.

Weitere Porträts

Zurück zur Helden-Datenbank oder eine Geschichte mit oknówka in der Hauptrolle anhören.

5,0