HilfeAnzahl der Artikel im Warenkorb: 0
Wetter im Tal
Miliczjetzt13°Tag16°Nacht5°Sułówjetzt14°Tag16°Nacht5°Żmigródjetzt14°Tag17°Nacht5°Przygodzicejetzt13°Tag15°Nacht6°Krośnicejetzt13°Tag16°Nacht5°Odolanówjetzt13°Tag15°Nacht5°Stawnojetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Milickajetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Żmigrodzkajetzt14°Tag16°Nacht6°Ruda Sułowskajetzt14°Tag16°Nacht6°Dębnicajetzt13°Tag15°Nacht7°Antoninjetzt13°Tag15°Nacht6°Niezgodajetzt14°Tag16°Nacht5°Joachimówkajetzt13°Tag15°Nacht6°Grabownicajetzt13°Tag15°Nacht6°Miliczjetzt13°Tag16°Nacht5°Sułówjetzt14°Tag16°Nacht5°Żmigródjetzt14°Tag17°Nacht5°Przygodzicejetzt13°Tag15°Nacht6°Krośnicejetzt13°Tag16°Nacht5°Odolanówjetzt13°Tag15°Nacht5°Stawnojetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Milickajetzt13°Tag15°Nacht6°Ruda Żmigrodzkajetzt14°Tag16°Nacht6°Ruda Sułowskajetzt14°Tag16°Nacht6°Dębnicajetzt13°Tag15°Nacht7°Antoninjetzt13°Tag15°Nacht6°Niezgodajetzt14°Tag16°Nacht5°Joachimówkajetzt13°Tag15°Nacht6°Grabownicajetzt13°Tag15°Nacht6°
Artenprofil

Łabędź niemy

Cygnus olor

Jeden z najcięższych latających ptaków. Broniąc gniazda, potrafi uderzeniem skrzydła złamać ludzką rękę.

labedz-niemy
Aus den Artnotizen

Łabędź niemy (Cygnus olor) – gatunek dużego, częściowo wędrownego ptaka wodnego z podrodziny gęsi (Anserinae) w rodzinie kaczkowatych (Anatidae). Zamieszkuje Eurazję od Wielkiej Brytanii i Francji po Pacyfik. Przeloty: luty-maj i wrzesień-grudzień. Zimuje w Europie, na Bliskim Wschodzie, środkowej i wschodniej Azji, rzadko w północnej Afryce i Pakistanie. Introdukowany m.in. w Ameryce Północnej, Australii, Nowej Zelandii. W Polsce nieliczny, lokalnie średnio liczny; polska populacja w większości odbywa krótkodystansowe koczowania. Nie wyróżnia się podgatunków. Jest jednym z najcięższych ptaków latających.

Weitere Porträts

Zurück zur Helden-Datenbank oder eine Geschichte mit łabędź niemy in der Hauptrolle anhören.

5,0