Jer, zięba jer (Fringilla montifringilla) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny łuszczakowatych (Fringillidae). Zamieszkuje Eurazję, zimą także północną Afrykę. Nie wyróżnia się podgatunków. Nie jest zagrożony.
Jer
Artenprofil
Jer
Fringilla montifringilla
Syberyjski kuzyn zięby zimujący ogromnymi kilkutysięcznymi stadami w lasach doliny.
jer
Aus den Artnotizen
Weitere Porträts
